Menu
Syrinx PR & Communicatie

Een persbericht? Alleen als je écht nieuws hebt!

Persberichten opstellen en efficiënt verspreiden naar de juiste media, is een van onze kernactiviteiten. Onze opdrachtgevers hebben met grote regelmaat nieuws. Groots en meeslepend, en soms klein maar vernieuwend. Of iets nieuws is hangt af van de mate waarin het interessant, relevant en actueel is voor een grote groep mensen. En eerlijk is eerlijk, soms is het ‘nieuws’ helemaal geen nieuws en ook geen persbericht waard. Nog los van de zinloosheid van de inspanning, komt het ook de reputatie van verspreider van het nieuws niet ten goede.

De essentie  

Redacties krijgen niet zelden honderden persberichten per dag (!) in hun mailbox. Zeker met de vaak kleine bezetting op redacties is het ondoenlijk al die persberichten grondig door te worstelen op zoek naar het nieuws. Het nieuws staat dus kort en bondig in de kop en wordt iets uitgebreider omschreven in de allereerste alinea. Begin je met een uitgebreide omschrijving van de brenger van het nieuws? Dat het bedrijf marktleider is met tientallen kantoren en duizenden medewerkers wereldwijd? Grote kans dat je bericht de eindstreep niet haalt. De journalist haakt af als het nieuws letterlijk ver te zoeken is.

Relevantie

Een ander aandachtspunt is de relevantie van het nieuws voor het medium waar je het naar toestuurt. Een persbericht over een nieuw model zonnepanelen is weinig relevant voor een opinieblad. Hierbij is het in sommige gevallen wel een goed idee om meerdere versies van een persbericht te maken waarin de insteek steeds wordt toegespitst op de relevantie van het nieuws voor specifieke titels of mediatypen. Een persbericht klakkeloos versturen naar je hele adressenbestand zorgt eerder voor irritatie dan voor aantrekkingskracht van je boodschap.

Maak het makkelijk

  • Zorg dat je je bericht zo eenvoudig mogelijk verstuurt en dat er geen bijlagen geopend hoeven te worden om het nieuws te lezen. Een recht-toe-recht-aan mail werkt het best, de journalist kan de tekst hier makkelijk uit knippen. Kortom: geen pdf’s, geen word documenten maar gewoon een nette e-mail.
  • Voeg altijd een goede foto van hoge kwaliteit toe (max 5Mb) of zorg dat deze foto op een eigen perspagina staat waar foto’s kunnen worden gedownload. Vermeld indien van toepassing de bron en de rechten maar kies bij voorkeur voor rechtenvrije foto’s.
  • Verstuur je persbericht in de ochtend of vroege middag. Einde middag, en zeker vrijdagmiddagen en het weekend, is min of meer een garantie op tussen wal en schip raken. Check vooral ook even of er op de ochtend van verzending dermate groot nieuws is waardoor jouw bericht zal ondersneeuwen. Probeer het niet op te nemen tegen een aftredende minister of een grote crisis.
  • Bel een persbericht nooit na om te vragen of het is ontvangen en gepubliceerd zal worden. Verplaats je in de journalist die honderden persberichten per dag krijgt. Maar vooral: het is een onafhankelijke, journalistieke afweging of een persbericht al dan niet gepubliceerd wordt. En wees gerust, als een journalist een reactie van je wil of nog vragen heeft dan belt hij echt wel. Vergeet dan ook niet je contactgegevens duidelijk te vermelden inclusief een direct telefoonnummer.
  • Gebruik een embargo alleen als je hier goede en duidelijke redenen voor hebt maar niet om te beïnvloeden wanneer een journalist een bericht plaatst. Die afweging maakt hij, terecht, graag zelf.


Heb je een goed verhaal dat wacht op goede aandacht in de media? Mail ons, we helpen graag.

Recente berichten

Liselot Dalenoord naar Equity Estate

Equity Estate, specialist in Asset Management en Management Services in commercieel vastgoed, hee...

Greystar verwerft wooncomplex MB275 in Den Haag van UrbanTTP

‘S-GRAVENHAGE, 9 januari 2020 - Greystar Real Estate Partners, LLC (“Greystar”)...

Help! de pers wil een interview

Een interview met de pers is – meestal – de ultieme kans op aandacht vragen voor jouw...

Kennismaken met Syrinx pr & communicatie? 

Syrinx PR & Communicatie