Menu
Syrinx PR & Communicatie

Cushman & Wakefield rapporteert impact COVID-19 op Europese Hotelmarkt

AMSTERDAM, 7 april 2020 – De nieuwste rapportage van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield geeft inzicht in de impact van de COVID-19-crisis op de Europese Hotelmarkt in 2020. Uit de cijfers blijkt dat sector een relatief goede start heeft gemaakt met een positieve groei van de omzet per beschikbare kamer (REVPAR), dit als gevolg van het stijgende gemiddelde dagtarief (ADR) en ondanks de lichte daling van de bezetting in deze periode. De COVID-19-uitbraak in Europa heeft er sinds half maart van dit jaar voor gezorgd dat de bezettingsgraad in zeer hoog tempo daalde. In Nederland daalde de bezettingsgraad in de laatste twee weken van maart naar 16% met de grootste daling (50%) in week 11 gevolgd door een daling van nog eens 34% in week 12. Hoewel sommige landen aanvankelijk minder werden getroffen dan andere (zoals het Verenigd Koninkrijk), zijn de meeste hotels - op enkele luchthavenlocaties na – inmiddels in heel Europa gesloten of minimaal bezet.

Cushman & Wakefield geeft aan dat er vooral gezocht wordt naar gezamenlijke oplossingen tussen de verschillende belanghebbenden - zoals eigenaren, exploitanten en banken – door middel van bijvoorbeeld uitstel van betaling, huurverlaging of huuruitstel maar bijvoorbeeld ook uitstel van betaling van leningen of aangepaste kredietlimieten. De focus ligt hierbij op tijdelijke oplossingen om deze fase van de crisis te doorstaan met hoop op herstel in de tweede helft van het jaar. In heel Europa zal volgens de vastgoedadviseur overheidssteun cruciaal zijn voor deze sector.

Ralph van Polanen Petel, Associate Hospitality Cushman & Wakefield Netherlands: “Het stilvallen van het toerisme en het internationale zakenleven heeft enorme impact op de hotelmarkt. Het grootste deel van de hotels staat leeg of is nog slechts minimaal bezet. Het is wel mooi te zien dat er hele positieve initiatieven worden ondernomen door eigenaren en exploitanten om steun te bieden in deze crisistijd. Er zijn hotels die volledig worden omgebouwd tot ziekenhuizen, quarantainevoorzieningen, opvang voor bijvoorbeeld daklozen of juist medisch personeel maar op sommige plekken worden de hotels ook gebruikt als tijdelijke logistieke ruimte of werklocaties voor mensen die echt niet thuis kunnen werken. Waar mogelijk zie je ook dat restaurants van hotels omschakelen naar thuisbezorging.”

Cushman & Wakefield signaleert dat er ondanks de lockdown nog wel hoteltransacties in Europa plaatsvinden. Volgens de adviseurs zijn er vermogende investeerders die willen profiteren van de kansen die er juist nu zijn op de hotelbeleggingsmarkt met bijvoorbeeld herstructurering van financieringen. Uit een rondgang door Cushman & Wakefield langs Europese hotelinvesteerders in de tweede helft van maart 2020, bleek dat 41% van de beleggers nog actief is met vergevorderde transacties of op zoek naar distressed assets.

De rapportage van Cushman & Wakefield over de Europese hotelmarkt is onderdeel van het nieuwe wekelijkse rapport ‘COVID-19 Impacts for EMEA Real Estate’.

 

Recente berichten

Voorspelbaarheid heel belangrijk voor woningbelegger

Van diverse kanten zien woningbeleggers regels op hen afkomen. Of het nu gaat om verduurzaming of...

Syrinx aan de slag voor het Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam

Syrinx werkt sinds kort pro deo voor het Ronald McDonald Huis Emma Amsterdam. Het huis waar ouder...

HB Capital verhuurt winkel in Kalverstraat aan Guess

Laren, 14 januari 2019 – Fashion label Guess heeft een huurovereenkomst gesloten met HB Cap...

Kennismaken met Syrinx pr & communicatie? 

Syrinx PR & Communicatie